Project EPD2: implementatie HiX 6.3 bij fuserende ziekenhuizen  

Processen harmoniseren op HiX 6.3

De Antwerpse ziekenhuizen GZA en ZNA bundelen hun krachten en gaan in 2024 fuseren tot het Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Al voor de fusie waagden zij zich aan de implementatie van het elektronisch patiëntendossier HiX 6.3. Maar liefst 9 consultants van PinkRoccade Ziekenhuizen zijn betrokken geweest bij de implementatie en hebben zich met veel plezier ingezet voor dit project. Binnen de EPD-implementatie hebben zij als applicatiebeheerders verschillende modules ingericht. Op 17 juni 2022 ging GZA live; ZNA volgde op 23 september. Met beide livegangen achter de rug, spreken we met Steven de Baere, CNIO bij GZA, over de grote implementatie en de aankomende fusie.  

Op voorhand was de grootste uitdaging dat de twee ziekenhuizen elkaar nog niet kenden. De twee ziekenhuizen hanteerden niet dezelfde werkprocessen. Om de processen op HiX te harmoniseren, moest er een gemeenschappelijke basis worden gevonden. Om dit te bereiken werd het procesmatig denken geïntroduceerd en een eerste begin gemaakt met een werkgroepenstructuur, aldus de CNIO.  

Het enthousiasme van veel medewerkers was ontzettend groot bij het uittekenen van hun werkprocessen in het nieuwe systeem. “Bij de start van het EPD-project waren er al collega’s die elkaar begrepen en goed voorbereid waren. Als je ziet dat mensen naar voren stappen, hun verantwoordelijkheid nemen en zich erin vastbijten om het te laten landen. Dat is knap. Daar word je nederig van. Een enorme pluim voor onze collega’s die er vol voor zijn gegaan. Om alle ballen in de lucht te houden. Wij zijn dan ook enorm trots op onze collega’s en op de consultants.” 

Onvoorziene uitdagingen

Uiteraard kwamen er meer uitdagingen kijken bij het EPD-project. Een daarvan die niemand had kunnen voorzien was natuurlijk Covid-19. De organisatie zette tot dan voornamelijk in op fysieke communicatie voor effectieve schakeling en moest daar met de komst van de pandemie van afwijken. Ondanks de uitdagingen geeft Steven de Baere aan dat er ontzettend hard gewerkt is en uit hij zijn trots en dankbaarheid.  

“In een organisatie waar we letterlijk zeiden “we gaan niet via Teams vergaderen, want dat is niet efficiënt”, word je opeens gedwongen om alles via Teams te doen en zelf een structuur op te zetten die zorgt dat werkgroepen elkaar digitaal kunnen vinden.” Dat een grootschalige EPD-implementatie als deze grotendeels via digitale communicatie heeft kunnen plaatsvinden, vindt de CNIO dan ook ontzettend mooi om te zien.  

Ondersteuning PinkRoccade

Sinds de kick-off van het project sloten steeds meer Pink-collega’s aan om bij de implementatie te ondersteunen. Dit deden zij in verschillende werkgroepen, waaronder Dialyse/PDMS, Opname en OK, Maps, Steriel, Voeding, EPD – Beschouwend groot, Autorisaties en Capaciteitsmanagement. Steven de Baere is hierbij zeer positief over onze samenwerking.  

 “Jongens, wat jullie hier allemaal hebben gedaan, ik vind het geweldig en heb de samenwerking dan ook als heel fijn ervaren. Wat ik vooral heb geapprecieerd is de manier waarop jullie dit aanpakten en de snelheid waarmee jullie de materie eigen maakten. Jullie hebben een enorme kennisopbouw doorgemaakt en wisten daarin altijd stabiliteit aan te brengen. ” 

Ook onze Pink-collega’s kijken erg positief terug op dit project. “In Antwerpen zijn we met open armen ontvangen. We kwamen terecht in een organisatie waar digitaal werken, zeker voor ICT, zeer goed was voorzien. Maar er waren ook zeker uitdagingen. Omdat de Belgische ziekenhuisprotocollen verschillen van die in Nederland, werden we uitgedaagd om onbekend terrein te verkennen, wat een ontzettend waardevolle en leerzame uitdaging was. Wij willen GZA en ZNA dan ook hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en hopen ons nog lang voor hen in te zetten in de toekomst.” 

Benieuwd naar onze dienstverlening?

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen en wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op met Renate Steenvoorden | Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl | 06 2732 1909. 

Meer cases bekijken?

Klik hier voor meer ervaringen van klanten die u voor gingen.

GLIMS 9
Digitale zorg toekomstbestendige zorg CuraMare - PinkRoccade Ziekenhuizen
Klantcase Diakonessenhuis preoperatieve screening - uitgelicht

Blijf op de hoogte

Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Bel mij terug

* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.

“Ik sta voor u klaar”

Renate Steenvoorden
Managing Director

Benieuwd naar ons? Bel gerust met Renate op 06 2732 1909
Of e-mail naar Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in

Bel mij terug

* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.

Contact

© Copyright PinkRoccade Ziekenhuizen & Laboratoria | Onderdeel van TSS | Privacy beleid