
Behaal de VIPP 5 doelstellingen door het implementeren van de Zorgplatform verwijsmodule
13 januari 2023
De samenwerking tussen zorginstellingen wordt steeds belangrijker. Ook de overheid stuurt hierop aan onder het motto ‘Zorg dichtbij waar het kan en verder weg waar nodig’. Daarnaast is het onderling uitwisselen van patiëntgegevens tussen zorginstellingen onderdeel van het VIPP 5 versnellingsprogramma (module 3). We zien zorgaanbieders steeds vaker patiënten naar andere instellingen verwijzen, regionaal overleggen en consulten en zorg op afstand bieden.
Zorgplatform biedt een service die deze transmurale samenwerking op innovatieve wijze ondersteunt. Zo biedt het zorgaanbieders de mogelijkheid tot (medische) gegevensuitwisseling tussen zorgprofessionals. Hiermee worden zorgverleners optimaal ondersteund in de onderlinge samenwerking rondom de zorg van de patiënt.
Zorgplatform: wat is het?
Zorgplatform is een veilige cloud oplossing van ChipSoft die uitgebreide ondersteuning biedt voor transmurale samenwerking in de zorg. Zorgplatform maakt samenwerking mogelijk die verder reikt dan alleen het uitwisselen van gegevens. Denk hierbij aan zaken als het registreren van patiënttoestemming, het afstemmen van transmurale werkstromen, notificatie bij belangrijke ontwikkelingen, conversatie tussen zorgverleners en patiënten en het uitwisselen van gegevens naar Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s). Deelnemende zorgaanbieders hoeven geen samenwerkingsverband te hebben en het maakt niet uit welk informatiesysteem ze gebruiken.
Bron: ChipSoft
De oplossing voor snelle gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders
Zorgplatform faciliteert snelle en veilige gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders. PinkRoccade Ziekenhuizen is betrokken bij verschillende (regionale) implementatieprojecten van Zorgplatform. Onze projectleiders en functioneel beheerders hebben binnen deze projecten al mooie resultaten geboekt. Zoals het technisch realiseren van de gegevensuitwisseling met PGO’s (persoonlijke gezondheidsomgevingen, onderdeel van VIPP 5 module 1 en 2) en het realiseren van meer dan 80% van digitale verwijzingen en uitwisseling tussen ziekenhuizen in de regio (Module 3 Vipp 5).
“Binnen de regio Rijnmond zijn we druk bezig met het opschalen met de Zorgplatform verwijsmodule, en inmiddels hebben we meer dan honderd verwijsstromen gedigitaliseerd. Doordat bestanden rechtstreeks van EPD naar EPD worden verzonden scheelt dit de zorgverleners een hoop tijd.“ – Arjan Koster, projectleider Zorg en ICT PinkRoccade Ziekenhuizen
Onze ervaring is dat het implementeren van de Zorgplatform verwijsmodule een snelle en efficiënte manier is om gegevensuitwisseling en samenwerking tussen zorgaanbieders onderling te realiseren. We zien daarnaast dat andere oplossingen zich nog in het beginstadium bevinden. Het tijdig realiseren van de onderlinge gegevensuitwisseling loopt daarmee risico waardoor de zorgverlener niet op tijd kan worden voorzien van de meest actuele (medische) gegevens van de patiënt.
Samenwerking in de regio
De ontwikkeling van Zorgplatform is gestart in 2017. Om zoveel mogelijk patiënten via Zorgplatform te kunnen verwijzen, wordt er in de regio veel samen gewerkt en opgeschaald om de doorontwikkeling zo te versnellen. Hiermee wordt officieel afgestapt van de oude manieren als fax, mail en post en komt de verwijzing direct in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) binnen.
Omdat Zorgplatform nog in ontwikkeling is, wordt er binnen de projecten veel geschakeld met ChipSoft. In regio Rotterdam-Rijnmond worden nieuwe functionaliteiten bijvoorbeeld gezamenlijk getest en wordt samen bepaald welke functionaliteiten er nodig zijn voor de opschaling van het gebruik. Ook worden er onderling best practices gedeeld tussen de samenwerkende ziekenhuizen en ondersteunen we elkaar bij het testen van inrichtingen.
Verwijsstructuur uitvragen
Voordat Zorgplatform geïmplementeerd kan worden is het belangrijk om de verwijsstromen in kaart te brengen. Voor de inrichting moet worden uitgezocht bij welke medewerkers de verwijzingen terecht moeten komen en bij welke specialismen er sprake is van substromen. Hiervoor is intensief contact met de afdeling nodig. We peilen bijvoorbeeld bij de verschillende afdelingen of ze gebruik willen gaan maken van Zorgplatform en werken samen naar een livegang toe.
Dit wordt gedaan door middel van meetings met de medisch coördinator en manager van de afdeling voor akkoord. Met de uitgevraagde verwijsstructuur kan het functioneel beheer de inrichting doen. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers een training krijgen om hen voor te bereiden op de nieuwe manier van werken. In grotere ziekenhuizen kan een studententeam hierbij een grote meerwaarde hebben omdat verwijsstromen vaak complexer zijn en er meer afdelingen zijn. Op basis van VIPP 5 module 3 is het inrichten van de verwijsstroom bij minimaal 1 specialisme onderdeel van de doelstellingen.
Benieuwd naar de eerder benoemde best practices? Binnenkort publiceren wij hier meer over en zoomen we verder in op de ervaringen van onze klanten. Houd onze LinkedIn pagina en mis het niet.
Meer weten?
Wil je meer weten over wat er allemaal bij komt kijken om de Zorgplatform verwijsmodule voor jouw ziekenhuis of regio te implementeren? Neem gerust contact op met Erik Buursink, hij vertelt je hier graag meer over (erik.buursink@pinkroccade.nl / +31 6 4339 2871).
“Ik sta voor u klaar”
Erik Buursink
Relatiemanager
Benieuwd naar ons? Bel gerust met Erik op 06 4339 2871
Of e-mail naar Erik.Buursink@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in:
* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.
Meer nieuws lezen?
Meer weten over onze dienstverlening? Hier leest u alle relevante nieuwsberichten, artikelen en ervaringen van klanten die u voor gingen.
Blijf op de hoogte
Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.
* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.