fbpx

XDS bij Erasmus MC

PinkRoccade ondersteunt bij de functionele uitrol van XDS in het Erasmus MC

Het Erasmus MC heeft als doel om het gebruik van CD-ROMS tijdens het doorverwijzen van patiënten te minimaliseren. Voor het uitwisselen van radiologie beelden en verslagen met zorginstellingen in de regio moet XDS (Cross-enterprise Document Sharing) de CD-ROM vervangen. Om dit doel te behalen is het XDS-project gestart, waar PinkRoccade Ziekenhuizen een actieve bijdrage aan heeft geleverd. Van augustus 2018 tot december 2019 heeft PinkRoccade meegeholpen aan de functionele uitrol van XDS in het Erasmus MC. We spreken Tom van der Boog, projectmanager in het Erasmus MC over het project.

Van der Boog: “Het Erasmus MC is al vele jaren actief in het opzetten van transmurale gegevensuitwisseling van patiëntgegevens. Als universitair medisch centrum vervult zij daarbij een voortrekkersrol binnen de regio Rijnmond. Patiënten die gespecialiseerde zorg nodig hebben worden vanuit de tweede lijn naar het Erasmus MC doorverwezen. Hierbij wordt (diagnostische) informatie die reeds beschikbaar is, zoveel mogelijk tussen de zorgverleners uitgewisseld. Dit dient op een veilige en snelle wijze te gebeuren. Voor het uitwisselen van beelden en verslagen is destijds gekozen voor XDS, een internationale standaard voor digitale gegevensuitwisseling.”

Werking XDS in Erasmus

Voor het delen van medische gegevens via XDS is toestemming van de patiënt nodig. Indien toestemming is gegeven registreert het ziekenhuis van waaruit de beelden verzonden worden, de beschikbaarheid van de beelden in een centrale inhoudsopgave (Registry). Ziekenhuizen die zijn aangesloten op deze Registry kunnen de inhoudsopgave raadplegen. Zij kunnen de medische gegevens inzien en indien nodig importeren naar hun eigen EPD en PACS.

Tijdens dit project is samengewerkt met onder andere het Amphia Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Maasstad Ziekenhuis, het IJsselland Ziekenhuis, de Havenpolikliniek, Ikazia, Van Weel Bethesda, het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en Rijndam Revalidatie. Met een aantal zorginstellingen worden inmiddels radiologie beelden en verslagen uitgewisseld via deze centrale Registry en meer zullen volgen in 2020.

“PINKROCCADE KENT ONZE ORGANISATIE EN IS IN STAAT OM ONZE BEHOEFTEN TE VERTALEN NAAR TASTBARE RESULTATEN. “

Tom van der Boog Erasmus MC, Rotterdam

Implementatie

Het Erasmus MC heeft ervoor gekozen om de functionele implementatie los te trekken van de technische realisatie. Voor de functionele implementatie zijn Young Professional consultants van PinkRoccade Ziekenhuizen ingeschakeld. Zij hebben de eerste pilot met het Amphia Ziekenhuis voor de afdelingen hematologie en interne oncologie voorbereid, begeleid en geëvalueerd. Vervolgens hebben de consultants verder uitgerold bij andere afdelingen in het Erasmus MC en uitwisseling met andere ziekenhuizen in de regio gestart o.a. het Maasstad Ziekenhuis, de Havenpolikliniek en het IJsselland Ziekenhuis. Daarbij was constante afstemming met eindgebruikers, het projectteam, het functioneel beheer team van transmuraal in het Erasmus MC en projectleiders in de andere ziekenhuizen cruciaal. Van der Boog was positief over de inzet van PinkRoccade Ziekenhuizen consultants: “PinkRoccade kent onze organisatie en is in staat om onze behoeften te vertalen naar tastbare resultaten. Ook hebben wij goede ervaringen met de inzet van Young Professionals vanuit PinkRoccade.”

Voorop binnen regio

In de ontwikkelingen binnen gegevensuitwisseling in regio’s loopt het Erasmus MC voorop. In iets meer dan een jaar is het aantal aangesloten afdelingen op XDS in het Erasmus MC gestegen van 1 naar 51. Ook zijn er nu 4 aangesloten ziekenhuizen, waarmee via XDS wordt uitgewisseld. Wij van PinkRoccade Ziekenhuizen zijn trots dat we daar een bijdrage aan hebben mogen leveren. Van der Boog: “Het belangrijkste resultaat is dat het merendeel van de poli’s binnen het Erasmus MC nu gebruikmaakt van XDS voor het uitwisselen van patiëntgegevens met andere zorginstellingen in de regio. De eindgebruikers (polimedewerkers) zijn geïnstrueerd en weten hoe zij met deze functionaliteit moeten omgaan. Dit maakt het toekomstig opschalen naar andere ziekenhuizen, die ook gebruik gaan maken van XDS, zeer eenvoudig.”

Meer cases bekijken?

Klik hier voor meer ervaringen van klanten die u voor gingen.

GLIMS 9
Digitale zorg toekomstbestendige zorg CuraMare - PinkRoccade Ziekenhuizen
Klantcase Diakonessenhuis preoperatieve screening - uitgelicht

Blijf op de hoogte

Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Bel mij terug

* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.

“Ik sta voor u klaar”

Renate Steenvoorden
Managing Director

Benieuwd naar ons? Bel gerust met Renate op 06 2732 1909
Of e-mail naar Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in

Bel mij terug

* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.

Contact

© Copyright PinkRoccade Ziekenhuizen & Laboratoria | Onderdeel van TSS | Privacy beleid