
Video consulting als veilige manier voor continuering van de ziekenhuiszorg
Het virus COVID-19 heeft voor heel Nederland grote gevolgen. Steeds meer ziekenhuizen willen minder poliklinische patiënten ontvangen, om eventuele besmettingen met het coronavirus zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Toch hebben deze patiënten ook zorg nodig, zoals bijv. het bijstellen van de behandeling, het aanpassen van medicatie, of simpelweg het monitoren van de voortgang.
Video consulting is voor zowel de patiënt als de zorgverlener een goede manier om de poliklinische consulten toch door te kunnen laten gaan, zonder hierbij fysiek aanwezig te zijn. Belangrijk hierbij is de veiligheid van de verbinding(en) en het borgen van privacy. Zo kan er op een vertrouwde manier informatie gedeeld worden over de behandeling of de voortzetting van de zorg.
Vergoeding video consult
Tot op heden was een video consult echter alleen mogelijk bij patiënten die een vervolgconsult gepland hebben. Het eerste consult werd niet vergoed door de zorgverzekeraar en vond dus plaats in de spreekkamer van de zorgverlener. De NZa heeft op vrijdag 13 maart echter bekend gemaakt dat, in verband met de coronacrisis, de regels rondom video consulting tijdelijk verruimd zullen worden (zie artikel NZa). Dit houdt in dat ook de eerste consulten worden vergoed. Door deze versoepeling van de regelgeving is het mogelijk om de (poliklinische) consulten te continueren, en hiermee optimale zorg kunnen blijven garanderen.
Optimale zorg blijven garanderen
Juist in deze tijd willen wij bij PinkRoccade Ziekenhuizen u hiermee zo goed mogelijk ondersteunen. Door onze eerder opgedane ervaring bij een aantal ziekenhuizen met het succesvol implementeren van videoconsultent staan wij met kennis voor u klaar. Zowel op technisch als functioneel vlak. Hierbij kijken we naar de werkprocessen in uw ziekenhuis, zoals rondom het plannen van afspraken en het aansluiten op de reeds bestaande werkwijze. Zodat u optimale zorg kan blijven garanderen. Wilt u meer horen over onze ervaringen en hoe wij u kunnen ondersteunen? Neem contact op met Renate Steenvoorden (Renate.Steenvoorden@Pinkroccade.nl | 06 2732 1909).
Onze ervaring op het gebied van video consulting is onder meer:
Vanuit PinkRoccade Ziekenhuizen helpen wij Rijnstate bij het uitbreiden van het gebruik van de app FaceTalk, een beeldbel-oplossing voor zorginstellingen. Dit omvat het inventariseren van geschikte patiëntpopulaties, het afsluiten van aansluitingscontracten met poliklinieken en het technisch inrichten en ondersteunen van het gebruik van de app. Door de komst van het coronavirus is het des te belangrijker dat extra apparatuur zo snel mogelijk aangesloten is, zodat poliklinieken gebruik kunnen maken van videoconsulten.
Daarnaast hebben wij het Erasmus MC ondersteund bij de technische implementatie van videoconsulten. Dit hield in dat de videoconference methode (Skype) is geïntegreerd in het EPD (HiX) en het patiëntenportaal. Bij het maken van een afspraak in de agenda van de arts, wordt er automatisch een Skype meeting link gegenereerd die gekoppeld is aan de afspraakcode en wordt deze link verstuurd naar het patiëntenportaal. Hierdoor wordt Skype voor de arts automatisch geopend wanneer deze de afspraak start. In het patiëntenportaal is deze functionaliteit ook ingericht; de patiënt kan vanaf het portaal de webversie van Skype starten.
Ook hebben wij het Erasmus MC ondersteund bij de functionele implementatie van videoconsulten. Tijdens de functionele implementatie is gekeken naar meerdere onderdelen:
- Gebruiksvriendelijkheid voor de arts en patiënt, beeldscherm met ingebouwde microfoon, luidspreker en camera;
- Uniformiteit; banner met logo ziekenhuis achter de arts voor professionele uitstraling;
- Technische ondersteuning arts en patiënt;
- Voorwaarden voor declaraties.
Het Franciscus Gasthuis & Vlietland hebben wij begeleid bij het voortraject van de implementatie van videoconsult. Hierbij is vooral gekeken naar de processen rondom het gebruik hiervan. Dit traject liep parallel aan de voorbereiding op de technische implementatie. Vragen die tijdens dit traject beantwoord werden, zijn onder andere: “Hoe wordt de identiteit van de patiënt bepaald?”, “Hoe wordt bij een videoconsult de ‘baliefunctie’ vervangen, bijvoorbeeld voor het maken van vervolgafspraken?”, “Hoe ga je om met technische problemen, aan de kant van het ziekenhuis of aan de kant van de patiënt?”. Voor het effectief werken met videoconsulten is het uiteraard belangrijk dat dit technisch goed werkt, maar het is minstens zo belangrijk dat goed is nagedacht over hoe het proces wordt vormgegeven.
Meer nieuws lezen?
Meer weten over onze dienstverlening? Hier leest u alle relevante nieuwsberichten, artikelen en ervaringen van klanten die u voor gingen.
Blijf op de hoogte
Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.
* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.
“Ik sta voor u klaar”
Renate Steenvoorden
Managing Director
Benieuwd naar ons? Bel gerust met Renate op 06 2732 1909
Of e-mail naar Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in
* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.
© Copyright PinkRoccade Ziekenhuizen & Laboratoria | Onderdeel van TSS | Privacy beleid