fbpx

Autorisatie uitdagingen bij de overgang naar HiX 6.2 of HiX 6.3

Autorisatie uitdagingen: resourceplanning en de autorisatiematrix

30 november 2022

Bij de overgang van HiX 6.1 naar HiX 6.2 of HiX 6.3 komt veel kijken. In ziekenhuizen wordt ook wel het begrip ‘as is’ gebruikt voor de overgang. Voor autorisaties betekent dit dat de gebruikers dezelfde rechten in de nieuwe versie moeten hebben als in de vorige versie. Aanvankelijk lijkt er weinig te zijn veranderd binnen de Ziscon module, maar niets is minder waar. Benieuwd welke uitdagingen er bij komen kijken? Margo van den Hurk, consultant, vertelt je meer over deze uitdagingen en welke passende oplossing ze hiervoor heeft uitgewerkt.

Resourceplanning

De eerste uitdaging betreft de rechten van de nieuwe Resourceplanning module. Verschillende rechten uit diverse modules worden vanaf HiX 6.2 namelijk gecombineerd in één module door het gebruik van werkcontexten. Het gaat dan bijvoorbeeld om bepaalde rechten met betrekking op rasteren en planning uit de modules Agenda, MDO en OK. 

Margo ontdekt echter dat bepaalde combinaties van deze werkcontexten niet altijd goed samen werken. Dit komt doordat alle modules hiervoor samen moeten werken met elkaar, maar daarvoor moeten er eerst allerlei verschillende parameters goed ingesteld worden. Dat vereist een goede inrichting van de MDO types, de programmadefinities van de agenda’s en de ingestelde werkcontexten binnen de Resourceplanning module. 

Het wordt complex wanneer een gebruiker de agendarasters voor één bepaald specialisme mag beheren, maar tegelijkertijd de OK-roosters juist mag maken voor alle specialismes. Combinaties van dit soort bevoegdheden worden vaak niet (goed) getest in de projectfase, doordat deze verschillende modules in aparte werkgroepen onder zijn gebracht. Zo worden de MDO’s bijvoorbeeld vaak vanuit een andere werkgroep ingericht dan de rasters van de agenda’s of de autorisaties. 

Om eventuele problemen op het gebied van autorisaties te voorkomen is het noodzakelijk om goed naar de bevoegdheden per gebruikersgroep te kijken en te achterhalen welke afhankelijkheden er zijn met andere module. De werkcontexten kunnen namelijk onterecht bij elkaar opgeteld worden of elkaar juist tegenwerken. Belangrijk dus om navraag te doen welke gebruikersgroepen welke bevoegdheden hebben per module.   

Autorisatiematrix

De tweede uitdaging heeft betrekking op de autorisatiematrix van het ziekenhuis. Hierin staat beschreven wat de bevoegdheden zijn van gebruikersgroepen binnen het ziekenhuis en eventueel onder welke voorwaarden (m.b.v. werkcontexten). Deze matrix wordt vaak periodiek gecontroleerd door een autorisatiecommissie (of soortgelijk) waarbij veranderingen in bevoegdheden moeten worden goedgekeurd en aangepast. 

Wat naar voren kwam bij een overgang van HiX 6.1 naar HiX 6.2, is dat bepaalde bevoegdheden niet gedefinieerd kunnen worden door enkel één recht te analyseren binnen HiX. Een voorbeeld hiervan is dat als een gebruikersgroep het recht heeft om NAW-gegevens te wijzigen, ze deze bevoegdheid pas daadwerkelijk hebben wanneer zij ook het recht hebben om patiënten te kunnen wijzigen. Er moet dus naar een combinatie van rechten worden gekeken. 

Binnen HiX kunnen dit combinaties van twee rechten zijn, maar ook combinaties van drie of meer rechten (inclusief werkcontexten). Een voorbeeld van een combinatie van drie rechten zien we bij pathologieaanvragen waar een gebruiker rechten nodig heeft om laboratoriumaanvragen te doen, maar ook om pathologie-orders uit te kunnen zetten en een vragenlijst over het afgenomen materiaal moet kunnen invullen. Gebruikers kunnen dus pas pathologie-onderzoeken aanvragen, wanneer ze de combinatie van drie rechten hebben en deze ingesteld staan in drie verschillende modules. Het is daarom belangrijk voor de autorisatiebeheerders om scherp te zijn op welke specifieke rechten nodig zijn om bevoegdheden goed in te richten en aan te kunnen geven of een gebruikersgroep de bevoegdheid al dan niet heeft.

Margo heeft als hulpmiddel een matrix uitgewerkt waarin staat welke rechten gecombineerd moeten worden ingesteld om bepaalde processen of bevoegdheden uit te kunnen voeren. Bij een overgang naar HiX 6.2 of HiX 6.3 moet er goed gekeken worden of de autorisatiematrix wel aansluit bij de daadwerkelijke bevoegdheden van de gebruikersgroepen. Die bevoegdheid kan dus bestaan uit meerdere rechten en niet altijd enkel het meest toegankelijke recht. Daarnaast kan het ook gebaseerd zijn op een werkcontext, dus een specifieke vragenlijst of ordercategorie. 

Meer weten?

Heeft u vragen over deze bovenstaande onderwerpen of ervaart u zelf uitdagingen op het gebied van Resourceplanning of een autorisatiematrix bij een overgang naar HiX 6.2 of HiX 6.3? Onze consultants hebben ervaring, beschikken over deze kennis en helpen u graag! Voor meer informatie volg ons op LinkedIn of neem contact op met Renate Steenvoorden | Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl | 06 2732 1909.

Meer nieuws lezen?

Meer weten over onze dienstverlening? Hier leest u alle relevante nieuwsberichten, artikelen en ervaringen van klanten die u voor gingen.

Blijf op de hoogte

Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.

“Ik sta voor u klaar”

Renate Steenvoorden
Managing Director

Benieuwd naar ons? Bel gerust met Renate op 06 2732 1909
Of e-mail naar Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in

Bel mij terug

* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.

Contact

© Copyright PinkRoccade Ziekenhuizen & Laboratoria | Onderdeel van TSS | Privacy beleid