Eenheid van Taal in antibioticaresistentie
10 september 2019
Het project Eenheid van Taal in antibioticaresistentie (ABR) is opgezet door het NVMM, RIVM en Nictiz om de volksgezondheid te beschermen tegen antibioticaresistentie. Hierbij verzamelt en analyseert het RIVM de opgestuurde data vanuit laboratoria en geeft op basis daarvan waarschuwingen uit aan zorgverleners in een vroeg stadium om verdere besmetting te voorkomen. Eenheid van Taal in ABR zorgt ervoor dat de aangeleverde informatie uniform is, de analyse sneller en beter gedaan kan worden en anonimiseert de data. Het streven is om eind 2020 alle laboratoria in Nederland aangesloten te hebben op Eenheid van Taal in ABR. Er is zelfs aanvraag gedaan voor subsidiemogelijkheden om dit doel te behalen.
Aanpassing in datamodel LIS
Om als laboratorium aan te sluiten op Eenheid van Taal in ABR is er een aanpassing van het huidige Laboratorium Informatie Systeem (LIS) nodig. De onderzoek uitslagen in het LIS moeten namelijk vertaald worden naar de Nederlandse Labcodeset. Hiervoor is een extra dimensie in het datamodel van het huidige LIS nodig. In de Nederlandse Labcodeset is de uitslagcode afhankelijk van een aantal factoren zoals de gebruikte methode, het aangeleverde materiaal en de klinische vraagstelling.
Volgens Hans Mangé, senior consultant laboratorium, zijn er overeenkomsten tussen de benodigde aanpassing in het datamodel en het koppelen van GLIMS aan een Amerikaans Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Waar in het EPD elk onderzoek een aparte order is, zal dit in een LIS onder één order vallen met meerdere aanvragen. Communicatie tussen het EPD en het LIS moet in dit model-verschil voorzien.
Implementatie door mapping tabellen
De gemiddelde doorlooptijd van de aansluiting op Eenheid van Taal in ABR is zes tot acht maanden. De Nederlandse Labcodeset die gebruikt wordt, is reeds beschikbaar voor laboratoria. Deze wordt in het LIS geïmplementeerd door middel van mapping tabellen. Door de grote hoeveelheid codeertabellen is dit arbeidsintensief werk. Ook vraagt het om enerzijds kennis van data analyse en anderzijds kennis en gevoel van beide kanten van de interface. Dit is vooral belangrijk wanneer de gegevensuitwisseling ook tussen laboratoria en/of ziekenhuizen plaatsvindt, om te kunnen doorgronden wat de ontvanger van de data moet weten.
Groeiende vraag naar Eenheid van Taal
ABR is het eerste onderdeel waarvan het RIVM en laboratoria alleen nog maar de Nederlandse Labcodeset gaan gebruiken. Eind 2018 zijn er een vijftal laboratoria succesvol aangesloten op Eenheid van Taal in ABR. Met de groeiende vraag van gegevensuitwisseling groeit ook de vraag van uniformiteit van gegevens. De vraag naar Eenheid van Taal zal, ook buiten het laboratorium, blijven groeien. PinkRoccade Ziekenhuizen juicht deze ontwikkeling van harte toe, maar ziet ook risico’s. Het beheer van de centrale labcodeset vraagt gedegen en verantwoord beheer. Toevoegingen en aanpassingen vragen een doorlooptijd waardoor de set per definitie incompleet is. Er is al enkele malen gezien dat door de waan van de dag bij laboratoria eigen, afgeleide codesets ontstaan. Dit komt door hoge druk op een project voor bijvoorbeeld een lab-2-lab koppeling. Overstap naar Eenheid van Taal vraagt dus niet alleen beheer van een tabel, maar ook een andere projectaanpak met zo vroeg mogelijk in het traject aandacht voor het codegebruik. Het is de moeite waard om niet te snel naar nieuwe code te grijpen, maar juist tijd te besteden aan de vraag of zaken écht niet in een bestaande code op te lossen zijn.
Voor u als laboratorium betekent de implementatie van Eenheid van Taal in ieder geval een arbeidsintensief traject wat uiteindelijk veel tijd gaat besparen maar vooral veiligere en efficiëntere zorgverlening zal leveren. PinkRoccade Ziekenhuizen adviseert en ondersteunt al meerdere laboratoria om succesvol en efficiënt aan te sluiten op Eenheid van Taal in ABR. Wilt u ook gebruik maken van onze best practices? Download de flyer en neem contact op.
Meer nieuws lezen?
Meer weten over onze dienstverlening? Hier leest u alle relevante nieuwsberichten, artikelen en ervaringen van klanten die u voor gingen.
Blijf op de hoogte
Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.
* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.
“Persoonlijk contact? Neem contact met mij op”
Amber Kremer
Relatiebeheer Laboratoria
Benieuwd naar ons? Bel gerust met Amber op 06 4339 2771
Of e-mail naar amber.kremer@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in
* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.
© Copyright PinkRoccade Ziekenhuizen & Laboratoria | Onderdeel van TSS | Privacy beleid