
Is uw ziekenhuis klaar voor medische mobiele apps?
Mobiele applicaties worden binnen de zorg steeds meer ingezet, bijvoorbeeld voor het bijhouden van meetwaarden zoals bloeddruk of het ondersteunen van therapievormen.
Vanaf mei 2021 vindt er een verandering van wet- & regelgeving plaats rondom medische hulpmiddelen. Hierdoor wordt een medische mobiele applicatie gezien als medisch hulpmiddel en is het een vereiste dat deze applicaties over de juiste certificeringen beschikken.
De hoeveelheid beschikbare apps stijgt enorm en de verwachting is dat het in de toekomst alleen maar sneller zal toenemen. Zo waren er in 2019 wereldwijd 350.000 mobiele medische apps beschikbaar. In 2018 was dat aantal nog 259.000. Dat betekent dat er in 2019 gemiddeld 250 apps per dag zijn uitgebracht. Met al deze mogelijkheden kan het moeilijk zijn om te bepalen welke mobiele oplossing het beste bij uw ziekenhuis past. Belangrijke vragen zijn daarbij:
- Weet u welke mobiele apps er in uw ziekenhuis zijn?
- Voldoen deze mobiele apps aan de nieuwe wet- & regelgeving?
- Passen de mobiele apps binnen de architectuur en werkwijze van uw ziekenhuis en bieden ze toegevoegde waarde?
- Worden er kosten bespaard door de apps en is de patiënt- en informatieveiligheid altijd geborgd?
In dit artikel bieden wij een framework aan om de bovenstaande vragen te beantwoorden.
Framework met 3 elementen
Om de bovenstaande vragen te beantwoorden hebben wij als PinkRoccade Ziekenhuizen een framework met drie elementen ontwikkeld:
- app-beleid
- app-proces
- app-loket
Deze drie elementen implementeren wij op maat voor uw ziekenhuis aan de hand van de behoefte en benodigdheden. De elementen zullen wij verder behandelen in het artikel.
1. App-beleid
Een applicatie die past binnen de architectuur en werkwijze van uw organisatie zorgt voor een betere adoptie van de applicatie. Door het maken van app-beleid zorgt u ervoor dat alle verschillende beleidsdocumenten die van toepassing zijn op het app-proces worden gebundeld in één beleid. Zo ontstaat er een standaard rondom het ontwikkelen, implementeren en uitfaseren (stopzetten) van applicaties.
In het app-beleid legt u vast aan welke veiligheidsnormen een applicatie moet voldoen. Houdt u daarbij rekening met de verschillende accreditaties van de verschillende afdelingen en veiligheidsnormen zoals de NEN 7510 en ISO 27001.
Aangezien er veel verschillende mobiele applicaties bestaan, is het aan te raden ook een beleid te ontwikkelen rondom de keuze voor “native, web & hybrid applicaties”. U kunt nadenken over onder andere uitrolstandaarden waaraan een applicatie moet voldoen en het merkbeleid rondom applicaties. Applicaties die herkenbaar, makkelijk in gebruik en doelmatig zijn, dragen bij aan een betere adoptie.
In het app-beleid kunt u de inkoopeisen vastleggen, de verschillende stakeholders in kaart brengen en de rol van de stakeholders beschrijven. Door een app-beleid is er duidelijkheid aan welke voorwaarden een nieuwe app moet voldoen.
2. App-proces
In het app-proces wordt het gehele proces, van het bedenken tot aan het door ontwikkelen en/of uit-faseren, vastgesteld. Het gebruiken van een eenduidig app-proces zorgt voor een kortere doorlooptijd. Daarnaast wordt de zakelijke rechtvaardigheid van de applicatie bewaakt.
In het app-proces is het belangrijk om de applicaties op te nemen die ‘in-house’ worden bedacht en ontwikkeld, maar vooral ook de applicaties die extern aangekocht worden, dienen meegenomen te worden in het totale app-proces.
Neem in het app-proces in ieder geval de volgende stappen mee:
- pre-intake
- Intake
- Controle
- Ontwikkeling
- In gebruik name
- Evaluatie
- Doorontwikkeling
- Uitfaseren
Deze stappen dekken alle benodigde fases vanaf een mobiele app-behoefte tot en met het stopzetten van de geïmplementeerde mobile applicatie.
3. App-loket
Een app-loket is een centraal punt en dient als regiehouder voor alle mobiele app-initiatieven die worden gestart binnen het ziekenhuis. Het app-beleid wordt bewaakt en het app-proces geborgd.
Het app-loket helpt mensen die een idee voor een app hebben, of een app willen inzetten binnen het ziekenhuis. Het loket denkt mee en geeft tips over ontwikkelaars, veiligheidseisen, branding en hoe je blijft vernieuwen of beheren. Zij zijn op de hoogte van de stakeholders en zorgen dat de juiste afdelingen in de organisatie aanhaken bij een app-initiatief. Denk hierbij aan security, privacy, communicatie en inkoop.
Kennis over CE-markeringen, classificaties en een overzicht van applicaties die al gebruikt worden in de organisatie zijn allemaal onderdeel van de kennis die aanwezig is bij het app-loket.
Daarnaast zorgt het app-loket dat er een risicobepaling wordt uitgevoerd; “Is er zakelijke rechtvaardiging om een applicatie te ontwikkelen en/of te implementeren?”.
Door het in gebruik nemen van een eenduidig app-beleid, app-proces en app-loket zorgt u ervoor dat de applicaties binnen de architectuur en werkwijze van het ziekenhuis passen. De implementatie van deze drie elementen zorgen ervoor dat uw ziekenhuis voldoet aan de nieuwe wet- & regelgeving. Het implementeren van de drie elementen is een complex proces waarbij het van belang is dat de verschillende stakeholders betrokken zijn en er draagvlak wordt gecreëerd.
Bent u benieuwd hoe u deze drie elementen het beste kunt opzetten en inzetten binnen uw ziekenhuis? Neem dan contact op met Renate Steenvoorden 0627321909, renate.steenvoorden@pinkroccade.nl of Erik Buursink 0643392871 erik.buursink@pinkroccade.nl
Geschreven door Dean Clydesdale, Sietske Ruijs en Erik Buursink
Meer nieuws lezen?
Meer weten over onze dienstverlening? Hier leest u alle relevante nieuwsberichten, artikelen en ervaringen van klanten die u voor gingen.
Blijf op de hoogte
Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.
* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.
“Ik sta voor u klaar”
Renate Steenvoorden
Managing Director
Benieuwd naar ons? Bel gerust met Renate op 06 2732 1909
Of e-mail naar Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in
* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.
© Copyright PinkRoccade Ziekenhuizen & Laboratoria | Onderdeel van TSS | Privacy beleid