fbpx

Optimaal gebruikersgemak van uw EPD (Tip #5/6) 

28 februari 2024

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is de ruggengraat van de informatievoorziening binnen ziekenhuizen. Er wordt door veel verschillende gebruikers een veelvoud aan informatie toegevoegd, ingezien en verwerkt. Als functioneel beheerder is het mogelijk het gebruikersgemak te verhogen door kleine aanpassingen of tips die het werkproces voor de zorgverlener kunnen vereenvoudigen. Zorgverleners werken daardoor efficiënter en besparen tijd.  

Tip 5/6: EPD-overzichten als monitorscherm

In deze reeks artikelen bundelen wij onze ervaringen met concrete tips en handvatten voor een optimaal gebruik van het EPD HiX. In de vorige artikelen hebben wij tips geboden voor het efficiënter vormgeven van de consultvoering, met bijvoorbeeld slimme standaardteksten of invoegwaardes in consultsjablonen In deze tip zullen we meer ingaan op het gebruik van overzichten in HiX. Overzichten kunnen allerlei informatie uit HiX halen en aan de gebruiker presenteren. Hierdoor kunnen overzichten voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. In dit artikel leggen we uit hoe overzichten als monitorscherm ingesteld kunnen worden, en waarom het handig is om dit te gebruiken.  

Overzichten uit het EPD als monitorscherm

Binnen de standaard content van HiX zijn er al een tal van handige overzichten, denk aan het spreekuuroverzicht of beddenoverzicht van een afdeling.  Daarnaast is het als applicatiebeheerder ook mogelijk om zelf overzichten te maken voor verschillende doeleinden.  

Deze overzichten kunnen ingesteld worden als monitorscherm. Dit heeft als voordeel dat het scherm altijd aanstaat en real-time stuurinformatie kan geven. Een gebruiker hoeft niet zelf het overzicht te openen waardoor het altijd inzichtelijk is. Met onderstaande stappen stel je binnen no-time een overzicht als monitorscherm in:  

  1. Navigeer in HiX naar “Beheer monitoren” 
  2. Voeg een nieuwe monitor toe en kies voor het genereren van een overzicht 
  3. Controleer of het overzicht zichzelf automatisch ververst, stel het anders gelijk in bij de monitor.
  4. In samenwerking met de IT-organisatie kan je ervoor zorgen dat een pc standaard opstart met dit overzicht in beeld. 

Voorbeelden uit de praktijk

Hier volgen een aantal voorbeelden van overzichten die in de praktijk vaak gebruikt worden als monitorscherm. Dit kunnen overzichten zijn uit de standaard content, of zelf ontwikkeld door een applicatiebeheerder.  

  1. Spoedoperaties: een overzicht wat weergeeft welke spoedoperaties zijn aangemeld, is nuttig om te tonen op een monitor op de OK en opnameplanning. Zo hebben zij real-time inzichtelijk wanneer er nieuwe operaties ingepland zijn. 
  2. Spreekuuruitloop: om inzichtelijk te maken wat de uitloop is van verschillende spreekuren op een poli, kan een overzicht voor spreekuuruitloop op de monitor getoond worden. Voor de juiste informatie is het hierbij wel van belang dat het aanmeldproces in HiX goed verloopt, en de zorgverlener aangeeft wanneer een patiënt uit de wachtkamer is ‘opgeroepen’ en van het spreekuur is ‘vertrokken’.  
  3. Consulten op afstand: met een overzicht wat weergeeft welke patiënten een telefonisch- of videoconsult hebben, kan de poli grip houden op welke patiënten niet fysiek in de wachtruimte verschijnen.  

Optimalisatie van het EPD is een continu proces

In het voortdurend veranderende speelveld van de zorg vraagt het optimaliseren van het werken met het EPD continue aandacht. Goede kennis van de (on)mogelijkheden van het EPD draagt bij aan een beter EPD-gebruik in jouw organisatie en een verlaging van de registratielast voor zorgverleners. Zo hebben zij meer tijd om de beste zorg te leveren aan hun patiënten. 

Onze consultants hebben diepgaande HiX-expertise en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wij zijn in staat om optimalisaties in HiX te realiseren, om daarmee de kwaliteit van de registraties te verhogen en de administratielast te verminderen. Meer weten over wat wij hierin kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met Renate Steenvoorden 

Vooruitblik naar tip 6: Digitale patiëntfolders- en vragenlijsten

Als eerste de tips in je inbox? Laat hieronder je gegevens achter en wij stellen je als eerst op de hoogte!

Ja, ik wil als eerste op de hoogte zijn van de tips over het gebruikersgemak van het EPD optimaliseren!

* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen informatie over EPD gebruikersgemakoptimalisatie.

Meer nieuws lezen?

Meer weten over onze dienstverlening? Hier leest u alle relevante nieuwsberichten, artikelen en ervaringen van klanten die u voor gingen.

Blijf op de hoogte

Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.

“Ik sta voor u klaar”

Renate Steenvoorden
Managing Director

Benieuwd naar ons? Bel gerust met Renate op 06 2732 1909
Of e-mail naar Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in

Bel mij terug

* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.

Contact

© Copyright PinkRoccade Ziekenhuizen & Laboratoria | Onderdeel van TSS | Privacy beleid