fbpx

Optimaal gebruikersgemak van uw EPD (Tip #3/6) 

1 december 2023

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is de ruggengraat van de informatievoorziening binnen ziekenhuizen. Er wordt door veel verschillende gebruikers een veelvoud aan informatie toegevoegd, ingezien en verwerkt. Als functioneel beheerder is het mogelijk het gebruikersgemak te verhogen door kleine aanpassingen of tips die het werkproces voor de zorgverlener kunnen vereenvoudigen. Zorgverleners werken daardoor efficiënter en besparen tijd.  

Tip 3/6: Invoegvoorwaardes in consultsjablonen

In deze reeks artikelen bundelen wij onze ervaringen met concrete tips en handvatten voor een optimaal gebruik van het EPD HiX. In de vorige tip Persoonlijke consultsjablonen aanbieden” is de meerwaarde van het gebruik van consultsjablonen uitgelegd. Consultsjablonen helpen om zoveel mogelijk informatie met één klik in het consultformulier te laden. Maar niet iedere patiënt is hetzelfde: het lichamelijk onderzoek kan bijvoorbeeld anders zijn voor een mannelijke patiënt dan voor een vrouwelijke patiënt. Hoe dit onderscheid gemaakt kan worden in een consultsjabloon, lees je in dit artikel. 

Wat zijn invoegvoorwaardes in consultsjablonen?

Een invoegvoorwaarde is een expressie die toetst of de patiëntgegevens die geregistreerd zijn in HiX, voldoen aan de gestelde voorwaarde(s). Aan de hand van deze voorwaarde wordt bepaald of informatie in het consultformulier wordt opgehaald. Dit kan handig zijn om te voorkomen dat er meerdere consultsjablonen gemaakt worden met grofweg dezelfde informatie, alleen omdat er enkele bouwstenen afwijkend zijn op basis van bijvoorbeeld geslacht of leeftijd van de patiënt.  

In de standaard content van HiX zijn er een aantal voor gedefinieerde invoegvoorwaardes. Als functioneel beheerder kun je ook zelf een invoegvoorwaarde opstellen. Hiervoor is wel expressiekennis benodigd.  

Hoe gebruik je invoegvoorwaardes?

De invoegvoorwaarde kun je instellen op een bouwsteen in het consultsjabloon. Dat kan bijvoorbeeld een standaardtekst, vragenlijst of order zijn. Na het invoegen van de bouwsteen in het sjabloon, klik je op het icoon ‘invoegvoorwaarde’ .  Met een dubbelklik in de keuzelijst die opent, krijg je alle voor gedefinieerde invoegvoorwaardes te zien. Ook krijg je de optie om zelf een invoegvoorwaarde toe te voegen, aan de hand van een expressie.

Hieronder staan 3 voorbeelden waarvoor invoegvoorwaardes gebruikt kunnen worden.

  • Onderscheid op leeftijd

Boven de leeftijd van 70 jaar is een aanvullend labonderzoek nodig. De voorgedefinieerde laboratoriumaanvraag kan worden ingevoegd op basis van invoegvoorwaarde “Leeftijd > 70j”.

  • Onderscheid op geslacht

In de anamnese worden aanvullende vragen gesteld aan een vrouwelijke patiënt. Bijvoorbeeld over zwangerschap. Met een invoegvoorwaarde op ‘Geslacht = vrouw’ wordt deze standaardtekst in de anamnese gezet bij vrouwelijke patiënten. Voor mannelijke patiënten wordt deze tekst niet zichtbaar.

  • Laatste beantwoording vragenlijst

Soms moet een vragenlijst na verloop van tijd opnieuw worden afgenomen bij een patiënt. Met een expressie op de laatste beantwoording van de vragenlijst, kan worden ingesteld dat de vragenlijst naar voren komt in het consultsjabloon als de termijn van laatste beantwoording is verlopen.

Optimalisatie van het EPD is een continu proces

In het voortdurend veranderende speelveld van de zorg vraagt het optimaliseren van het werken met het EPD continue aandacht. Goede kennis van de (on)mogelijkheden van het EPD draagt bij aan een beter EPD-gebruik in jouw organisatie en een verlaging van de registratielast voor zorgverleners. Zo hebben zij meer tijd om de beste zorg te leveren aan hun patiënten.

Onze consultants hebben diepgaande HiX-expertise en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wij zijn in staat om optimalisaties in HiX te realiseren, om daarmee de kwaliteit van de registraties te verhogen en de administratielast te verminderen. Meer weten over wat wij hierin kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met Renate Steenvoorden

Vooruitblik naar tip 4: Slimme standaardteksten

Als eerste de tips in je inbox? Laat hieronder je gegevens achter en wij stellen je als eerst op de hoogte!

Ja, ik wil als eerste op de hoogte zijn van de tips over het gebruikersgemak van het EPD optimaliseren!

* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen informatie over EPD gebruikersgemakoptimalisatie.

Meer nieuws lezen?

Meer weten over onze dienstverlening? Hier leest u alle relevante nieuwsberichten, artikelen en ervaringen van klanten die u voor gingen.

Blijf op de hoogte

Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.

“Ik sta voor u klaar”

Renate Steenvoorden
BU Manager Ziekenhuizen

Benieuwd naar ons? Bel gerust met Renate op 06 2732 1909
Of e-mail naar Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in

Bel mij terug

* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.

Contact

© Copyright PinkRoccade Ziekenhuizen & Laboratoria | Onderdeel van TSS | Privacy beleid