fbpx

Registratielast rondom de opt-in toestemming verminderen?

Met een slimme inrichting van uw EPD zo geregeld!

22 maart 2021

Door een slimme inrichting van uw Elektronisch Patiëntendossier (EPD) kunnen wij ervoor zorgen dat met één handeling meerdere opt-ins worden geregistreerd voor het uitwisselen van medische gegevens. Ook de opt-in die de patiënt zelf invult in het patiëntenportaal wordt hiermee automatisch geregistreerd in het EPD en alle systemen die gebruikt worden voor het uitwisselen van de medische gegevens zoals XDS en Zorgplatform. Oftewel: de registratielast is enorm verminderd.

Toestemmingsregistratie

In het opt-in scherm van het EPD bevinden zich een of meerdere vakjes waar toestemming voor uitwisseling geregistreerd kan worden. Dit is afhankelijk van het aantal systemen dat gebruikt wordt voor het uitwisselen van gegevens. Voorbeelden van mogelijke systemen zijn XDS, Zorgplatform of het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Dubbele registratielast

Na de vraag aan de patiënt om toestemming voor het uitwisselen van medische gegevens dient vervolgens op 1 of meerdere plekken het antwoord geregistreerd te worden. Dat is dus dubbele registratielast terwijl het bij de vraagstelling niet nodig is het systeem wat gebruikt wordt voor het uitwisselen te specificeren.

Optimaal gebruik EPD

Door een aanpassing aan het EPD én het zorgportaal is het mogelijk dat informatie van het ene veld automatisch opgehaald wordt naar de andere velden. Met deze slimme oplossing kunt u optimaal gebruik maken van het EPD met zo min mogelijk handelingen.

Toegestane uitingen van uitdrukkelijke toestemming - Twinn

Bron: Rijsoverheid – Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Eigen regie patiënt verder vergroten door een koppeling met MITZ

Dit is de eerste stap richting de landelijke toestemming registratie van MITZ. Gebruikt de patiënt het patiëntenportaal dan is het in de toekomst via MITZ mogelijk om de regie van de patiënt te vergroten én de administratieve last van de zorgverleners te verlagen. Via een koppeling met MITZ kunnen patiënten zelf toestemmingen beheren in het patiëntenportaal. Via dit programma kan de patiënt aangeven welke gegevens met welke zorgverlener mag worden gedeeld. Zo heeft de patiënt een helder overzicht waarvoor hij/zij toestemming heeft gegeven én inzicht welke zorgverlener die toestemming al heeft geraadpleegd. Wanneer de toestemmingsregistratie in MITZ is geregistreerd is het niet meer nodig dat de zorgverlener de registraties verwerkt in het EPD. Samen zorgen we voor de beste gezondheid voor iedereen.

Meer weten hoe wij ook uw organisatie kunnen ontlasten? Neem contact op met Renate Steenvoorden of vul onderstaand contactformulier in.

Meer nieuws lezen?

Meer weten over onze dienstverlening? Hier leest u alle relevante nieuwsberichten, artikelen en ervaringen van klanten die u voor gingen.

Blijf op de hoogte

Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.

“Ik sta voor u klaar”

Renate Steenvoorden
BU Manager Ziekenhuizen

Benieuwd naar ons? Bel gerust met Renate op 06 2732 1909
Of e-mail naar Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in

Bel mij terug

* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.

Contact

© Copyright PinkRoccade Ziekenhuizen & Laboratoria | Onderdeel van TSS | Privacy beleid