fbpx

VIPP 5: start vandaag nog!

En haal het maximale uit VIPP 5

8 juni 2021

Het VIPP 5 programma omvat een aantal subsidies die door ziekenhuizen behaald kunnen worden. Deze subsidies werken als een stimulans om als ziekenhuis verder in te zetten op digitale uitwisseling van patiëntgegevens: met de patiënt zelf, maar ook met andere zorginstellingen. De eerste deadline van het VIPP 5 programma lijkt nog ver weg, en toch is het belangrijk dat er tijdig wordt gestart met het opzetten van het project. Wat kan er in dit stadium al gedaan worden, nu de deadline nog 1,5 jaar weg is?

Toestemmingsregistratie

Allereerst is het goed om na te gaan of de toestemmingregistratie binnen het ziekenhuis op orde is. Uitwisseling van gegevens mag immers alleen plaatsvinden met toestemming van de patiënt zelf. Is dit nog niet het geval, dan kan dit alvast ingericht worden. Vragen die hierbij beantwoord dienen te worden zijn onder andere: welke structuren en processen moeten hiervoor ingericht worden? Kan dit alleen fysiek of ook digitaal?

Als de toestemmingregistratie nu al goed ingeregeld is, kan bij alle patiënten die in het ziekenhuis komen de toestemming uitgevraagd worden. Wanneer de technische mogelijkheden voor gegevensuitwisseling geïmplementeerd zijn, dan zijn deze technieken en toestemmingen direct te gebruiken. Lees voor slimme registratiemogelijkheden ook dit artikel over toestemmingsregistratie.

Optimaal resultaat

De te behalen normen van VIPP 5 zijn vaak het minimale, maar bedenk als ziekenhuis hoe de techniek nog grotere meerwaarde kan hebben. Waar heeft het ziekenhuis, en daarmee de patiënten, het meeste profijt van? Hier kan vervolgens tijdens het project direct op ingespeeld worden. Bijvoorbeeld het opzetten van een patiëntenportaal, dat een doelstelling was van het VIPP 2 programma. De norm beschreef dat er slechts een beveiligd patiëntenportaal moest zijn waar de BgZ en correspondentie vanaf gedownload kon worden. Dit terwijl het patiëntenportaal voor veel meer doeleinden kan worden, en inmiddels wordt, ingezet.

Nu is er tijd om te bepalen waar de grootste en eventuele extra meerwaarde behaald kan worden door middel van de VIPP 5 modules. Indien hier pas in een later stadium naar gekeken wordt, is het mogelijk te laat en komt de focus te liggen op het behalen van de norm. Door nu al te bedenken hoe er direct optimaal resultaat uit de VIPP norm gehaald kan worden, zorgt u als ziekenhuis ervoor dat de patiënten de hoogste meerwaarde uit VIPP 5 krijgen. Hoe meer gegevens een patiënt kan inzien en registreren via een PGO, des te meer regie de patiënt ervaart. Hoe meer gegevens uitgewisseld en overgenomen kunnen worden tussen zorginstellingen, des te meer de patiënt wordt ontlast. Alles wat meteen vanaf het begin goed ingericht is, hoeft ook niet meer na het project nog doorontwikkeld te worden. First time right!

Patiëntbetrokkenheid

Het is ook belangrijk de patiënt tijdig te betrekken bij het project. De norm is dat 5% van de patiëntpopulatie gebruik gaat maken van een PGO. Dat is best een hoog percentage, zeker omdat PGO’s nu nog niet veelvuldig gebruikt worden. Door patiënten al in het voortraject mee te nemen en hen te laten zien wat er ontwikkeld wordt, speelt nieuwsgierigheid naar de nieuwe mogelijkheden op. Dit kan helpen om de norm van 5% te behalen als de techniek eenmaal is ontwikkeld. Daarbij, en niet onbelangrijk, kunt u patiënten inspraak geven bij de ontwikkeling, waardoor de techniek uiteindelijk beter aansluit bij de wensen van de patiëntenpopulatie. Betrek bijvoorbeeld de cliëntenraad en ga in gesprek over belangrijke punten voor hen en verbeteringen die zij zien.

PinkRoccade Ziekenhuizen denkt graag nu al met u mee om het maximale voor uw ziekenhuis en uw patiënten uit de VIPP 5 subsidie te halen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Renate Steenvoorden Renate.Steenvoorden@PinkRoccade.nl | 06 2732 1909.

Meer nieuws lezen?

Meer weten over onze dienstverlening? Hier leest u alle relevante nieuwsberichten, artikelen en ervaringen van klanten die u voor gingen.

Blijf op de hoogte

Laat uw gegevens hieronder achter om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

* Verplicht veld. Geen zorgen: uw gegevens zijn veilig. We sturen alleen als we informatie voor u hebben. Reken op maximaal 2 e-mails per maand.

“Ik sta voor u klaar”

Renate Steenvoorden
BU Manager Ziekenhuizen

Benieuwd naar ons? Bel gerust met Renate op 06 2732 1909
Of e-mail naar Renate.Steenvoorden@pinkzlc.nl
Liever teruggebeld worden? Vul dan ons terug-bel-formulier in

Bel mij terug

* Verplicht veld. Gegevens worden niet gedeeld met ‘derden’.

Contact

© Copyright PinkRoccade Ziekenhuizen & Laboratoria | Onderdeel van TSS | Privacy beleid